01.02.2021 3 А с/с Офтальмологія Шулік О.І. ЛЕКЦІЯ № 2 ЗАХВОРЮВАННЯ ПОВІК І КОН’ЮНКТИВИ.

 ЛЕКЦІЯ № 2

ЗАХВОРЮВАННЯ ПОВІК І КОН’ЮНКТИВИ.

Захворювання повік можна поділити на 2 групи:

1 .Запальні захворювання.

2.Захворювання; пов’язані с порушенням положення і рухомості повік. Запальні захворювання повік:

-РОЖИСТЕ ЗАПАЛЕННЯ - шкіра повік різко гіперемірована; інколи покрита пухирцями; почервоніння нагадує язик полум’я; набряк повік; повікова щілина звужена; при пальпації болючість.

-ОПЕРЕЗУЮЧИЙ ЛИШАЙ \Herpes ХобїєЛ - типове: за ходом першої гілки п’ятої пари черепно-мозкових нервів висипають пухирці. З часом пухирці перетворюються на корочки. Висипання завжди тільки з однієї сторони. Дуже болюче.

-ФУРУНКУЛ ПОВІК - зустрічається в ділянці брови. Це гнійне запалення волосяного мішечка або сальної залози. Супроводжується локальною болючестю; гіперемією і набряком повіки.

-АБСЦЕС ПОВІКИ - це обмежене гнійне запалення підшкірної клітковини. Виникає абсцес як наслідок інфікованих травм повік або поширення місцевих гнійних запалень \фурункула; ячменю; блефариту\.

Повіка у разі абсцесу набрякла; шкіра гіперемірована; натягнута; блискуча; гаряча на дотик. Під час пальпації спостерігається різка болючість; а в стадії абсцедування - флуктуація. В цьому випадку робимо розтин гнійника з послідуючим дренуванням.

Усі вишезгадуванні захворювання супроводжуються підвищенням температури тіла і збільшенням реґіонарних біля вушних лімфовузлів.

ЛІКУВАННЯ: антибіотики; сульфаніламіди всередину і внутрішньом’язово; глюконат кальцію 10%-10.0 в\в . У разі рожистого запалення і герпесу зостеру призначають УФВ.

СПЕЦИФІЧНІ ЗАПАЛЬНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ПОВІК.

1.БЛЕФАРИТ:

-простий \лусочковий\

-виразковий

-мейбомієвий

-алергичний.

СИМПТОМИ БЛЕФАРИТУ:

Почервоніння; свербіж країв повік; швидку втомлюваємість очей під час

хх

Блефарити здебільшого мають хронічний перебіг з частими загостреннями.

ЧИННИКИ; ЯКІ СПРИЯЮТЬ БЛЕФАРИТАМ

-Захворювання травного тракту

-Хронічні тонзиліти

-Запалення придаткових пазух носа

-Карієс

-Еельмінтози

-Професійні шкідливості

-Некориговані аномалії рефракції.

МЕЙБОМІЄВИЙ БЛЕФАРИТ виникає із гіперсекрецією мейбомієвих залоз. Края повік стовщені; гіпереміровані; блискучі. Під час натискання з вивідних протоків мейбомієвих залоз виділяється густий секрет.

ЛІКУВАННЯ БЛЕФАРИТІВ: виясняють причини запалення та намагаються усунути їх. У разі аномалій рефракцій призначають окуляри. Місцево: антибактеріальні краплі і мазі; часто добрий ефект дають мазі з кортикостероїдами або комбіновані мазі - антибіотики + кортикостероїди. Крім місцевого лікування застосовують вітамінотерапію; аутогемотерапію. При лікуванні мейбомієвого блефариту крім вишезгаданного призначають масаж повік склянною палочкою.

ЯЧМІНЬ \гордеолюм\ - це гостре гнійне запалення волосяного мішечка; сальної залози ^зовнішній ячмінь\ або - мейбомієвої залози внутрішній ячмінь\.

Лікування: місцево краплі з антибиотиками і мазі \флоксал; норфлоксацин 0.3%; сигніцефА Мазі з антибіотиками: флоксал; тобрекс; тетрациклінова 1%. Per os сульфаніламіди або антибіотики.

ГРАДИНА \халязіон\ - це хронічне проліферативне запалення хряща повіки; яке визване закупоркою вивідної протоки мейбомієвої залози. Халязіон виникає після утрішнього ячменя.

Лікування: оперативне.

ПОРУШЕННЯ ПОЛОЖЕННЯ І РУХОМОСТІ ПОВІК.

-трихіаз - це неправильний ріст вій;

-виворіт повік \ ектропіон\ - це захворювання у разі якого повіки не прилягають до очного яблука. Лікування хірургічне.

- заворіт повік \ ентропіон\ - це захворювання у разі якого повіки завернуті у бік очного яблука. Лікування виключно хірургічне.

-лагофтальм - не змикання повікової щілини. Захворювання виникає внаслідок параличу лицьового нерву. Лікує невропатолог.

-птоз - опущення верхньої повіки. Розрізняють уроджений і набутий птоз. Набутий птоз за умови травми; нейрогенний; міогенний. Уродженний птоз двосторонній; набутий - односторонній. Лікування птозу оперативне. Травматичний птоз оперують не раніше ніж 6 місяців після виникнення.

КОН’ЮНКТИВІТИ.

Терміном \кон’юнктивіт\ називають усі запалення слизової оболонки ока як інфекційної; алергічної природи; так і обумовлені фізичними чинниками. З етіологією кон’юнктивіти поділяють на екзогенні; зумовлені бактеріальною або вірусною інфекцією; фізичними або хімічними чинниками; та ендогенні; спричиненні загальними захворюваннями або ауто алергенами. Прикладом ендогенного кон’юнктивіту є синдром Сьогрена.

За перебігом л кон’юнктивіти можуть бути гострі і хронічні. У разі кон’ юнктивіту хворі скаржаться на різь - « ніби хто піску в очі насипав»; печію; свербіж; почервоніння і закисання очей. Під час огляду спостерігають виділення. Виділення можуть бути слизові; слизово-гнійні і гнійні. Слизові виділення характерні для вірусних кон’ юнктивитів; Слизово-гнійні і гнійні - для бактеріальних кон’юнктивитів. Дуже характерним симптомом є почервоніння очей або гіперемія кон’юнктиви - охоплює всі ділянки кон’юнктиви і здебільшого посилюється в напрямку склепінь. Набряк кон’юнктиви у разі ії запалення варіює в широких межах: від незначного до дуже вираженого так званного хемозу.

Лікування бактеріальних кон’юнктивитів- краплі з антибіотиками \флоксал; сігніцеф; норфлоксацин 0.3%\ нестероідні протизапальні в краплях \ діфтальО.1%; діклоФА Мазі з антибіотиками - флоксал; тобрекс; тетрациклінова 1%.

Лікування вірусного кон’юнктивіту- антибіотики не призначаємо; крім левоміцетину 0.25%; окомистін; окоферон; нестероідні протизапальні у краплях. Краплі потрібно капати кожні 2 години. Також призначаємо противовірусні у таблетках - новірин 500 мг по 2 таблетки 2 рази на день протягом 7 днів.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Контрольні запитання до практичного заняття № 4 «Хвороби кришталика, сітківки, здорового нерва. Глаукома»